Veckans Planer

 ©Tova
Idag: Prao var det ju.
Tisdag: Prao sedan inget
Onsdag: Prao, hoppning på kvällen.
Torsdag: Prao, möta upp Vanessa, kolla i hästbutiker, äta middag och SMYGPREMIÄR FÖR DIVERGENT!!
Fredag: Prao, Hoppning på kvällen
Lördag: Oplanerad
Söndag: Tårtbakstävling
 
Så det är min vecka, idag har ju då redan varit men det har varit väldigt ohändelserikt så det är väl inte så mycket att säga mer än att det var praoen. Det var i alla fall kul och jag fick följa med när de spelade in en sak till 3 reklam. Det var häftigt att se hur det görs då det inte är alltid man kan hänga med på sådant. 
 
 

Ridpass Fredag

© Moa ellerr Vanessa
Så i fredags red jag och glömde helt bort att skriva om passen, för det blev två stycken då jag fick rida för min kompis Alma eftersom hon ksulle bort på någonting var det nu än var. + för mig som fick rida extra haha. Men i allafall så på mitt pass så fick jag Oliver. Det var dressyr vilket gjorde mig enormt otaggad. Hoppade upp, vi gjorde någon sorts evighetsövning och det gick sådär. I början var han stel och lat. I slutet blev han väl relativ fin men han var då inte speciellt stabil och skakade på huvudet hela tiden. Så himla jobbig, jag tycker inte alls om att rida Oliver i dressyr men det är väl så det kommer bli nu...
 
För Alma så fick jag Diana. Det var galet länge sedan som jag red henne men det gick faktiskt väldigt bra om jag ska vara ärlig. Jag är glad att se att jag faktiskt kan rida henne trots den enorma pausen. Hon var fin och hade bra form hela passet, men sen å andra sidan är hon en väldigt enkel ponny i dressyren. Det räcker med att ställa henne så blir hon fin.
 

Måndag

Så nu är det måndag och min första praodag. Jag är jättenervös men hoppas verkligen på att det ska gå bra (och det tror jag ju att det ska också). Det ska bli skönt att slippa skolmaten haha. Skolmaten vi har är verkligen den värsta möjliga! Men som sagt, nerverna är med men det ska nog bli bra. Ja efter praoen så ska jag hem och inte göra något, kanske läsa i min svenska bok och arbeta på slöjden! Vi hörs.
 

Min dag

Otroligt seg Söndag, jag vaknade lite halvt på fel sida och nu är jag jättetrött. Ska ta och kolla på någon serie innan jag sommnar. Imorgon är det i alla fall prao vilket är skönt då jag verkligen behövt den pausen från allting. Men vi hörs imorgon i alla fall så sov gott kanske man ska säga.
 

Stockby Ridskola

Jag har varit på mååånga ridskolor runt om i Stockholm, ridit regelbundet på två och nu har jag, sedan ungefär 8-9 år tillbaka ridit på Stockby. Det finns säkert en del här som inte alls vet hur det är på Stockby - eller vet vad jag tycker om stallet, ridlärarna, hästarna och så vidare. Jag tänker börja med ren fakta för att sedan successivt gå vidare till mina egna åsikter!
 
Anläggningen består av två stall som sitter ihop, ett lite större där ponnyerna + några mindre och lugna storhästar står och ett mindre där de övriga storhästarna står, ett nytt stall håller även på att byggas så om några månader kommer det vara tre stall. Det finns även en utebox som även fungerar lite som karantänbox om en häst är sjuk eller om det kommit en ny!

Under terminerna står hästarna i en stor hage med något grus/sand-aktigt underlag, ponnyerna står tillsammans och storhästarna tillsammans. Oftast brukar det vara så att på förmiddagen står ponnyerna ute och efter lunch står hästarna ute. Det finns även fyra sjukhagar där hästar som kanske inte går så mycket lektioner, eller är skadade kan stå. På sommarlovet står hästarna i en enorm gräshage, ponnyerna står för sig och hästarna för sig. 

Det finns två ridhus, 18x38m och 20x60m, och en uteridbana som inte används så jättemycket på grund av att den ligger precis vid en väg och det blir väldigt dammigt där. Förutom det så finns det en hage ungefär 10 minuters "ridtid" från stallet där det finns lite stockar och så, den är som vår terrängbana och vi brukar vara där och hoppa under sommaren. Det finns även ett skrittband.
 
Ponnystallet
Anläggningen är väldigt kompakt och mysig enligt mig, inte för stort men inte heller för litet. Mycket utrymme men ändå nära till allt och man tappar inte direkt bort sig. Det är en otroligt stor mysighetskänsla överlag, alla känner alla och är väldigt trevliga.

Alla ridlärare är väldigt bra, dock passar man ju inte med alla men det finns någon till alla om man säger så. Ridlärarna som jag rider för nu, Lotta och Sandra, passar mig som handen i handsken och lär ut på ett väldigt bra och enkelt sätt. Jag har ridit för dem ett tag nu så det känner verkligen mig, min ridning och vad jag behöver jobba på vilket är skönt.
Det finns drygt 40 hästar, ganska jämnt fördelat mellan hästar och ponnyer. Alla trivs bra, om de inte gör det så säljs de direkt, och dessutom finns "vilosystemet" som gör att hästarna är pigga och fräscha. Det är ungefär 5 hästar som är i Gottröra och vilar upp sig, de går i hagen och tränas inte alls i ungefär 2 veckor (om de är skadade är de där, dock är de där så lång tid det tar tills de blir friska). Det är ett rullande schema så alla hästar får vila upp sig några gånger per men yngre och äldre hästar är där mer än en 'normal' häst.

Just eftersom att det finns så många hästar tycker jag att det finns en häst för alla. De flesta både hoppar bra och är duktiga i dressyr, även om alla såklart är bättre respektive sämre på vissa saker. Jag kan inte prata för de stora hästarna då jag rider ponny, men de flesta ponnyer är väldigt hoppglada och är välutbildade i dressyren. Alla ponnyer är väldigt snälla och även om det finns vissa som är lite busigare så kan de flesta ridas av alla. De allra flesta är så pass snälla att de utan problem kan gå med nybörjare, det finns några få som inte klarar det, till exempel Eminem. 
Dock finns det såklart en dålig sak, det är att vi inte får tävla utanför ridskolan. Vi i träningsgrupperna tävlar ju ponnycupen och vi får även tävla sommarhoppet som ligger ute på Elfvik, men det är också en tävling endast för LRF medlemmar. Lite tråkigt, men samtidigt förstår man ju varför. Det skulle slita på hästarna oerhört mycket om de skulle behöva vara ute och tävla varje helg!

Jag är otroligt nöjd med "min" ridskola, härlig stämning, väääldigt fina hästar och bra ridlärare. Visste ni till exempel att Lisen Bratt Fredricson har varit på Stockby och gett "oss" beröm?

Sälen

Från och med igår så är jag nu uppe i Sälen, kommer stanna här till på fredag då jag ska praoa här som skidlärare - hur roligt? Lätt bästa praoen ju! Kommer antagligen missa ridningen på fredag men men, kommer iallafall få rida en gång nästa vecka, alltid något.

Idag har vi åkt lite i Hundfjället, kanske två timmar, så det var inte någon lång skiddag. Skönt att värma upp lite, imorgon blir det ju skidåkning från 9 till 15:30! Visserligen med raster, men ändå. Det ska bli roligt. Uppdateringen kommer tyvärr inte vara sådär jättebra, då jag inte är i stallet eller har någon kontakt med hästar fram till helgen men ska försöka uppdatera lite om dagen ändå. 

 

Hej Igen

Så.. Igår... Var... Bästa... Dagen... Någonsin. Ni förstår inte hur underbart det var där. Desutom så kunde jag rida i kortärmat utan att frysa. Dagen började med att vi gick upp relativt tidigt. Ca 8 och åkte härifrån strax innan 9. Vi plockade upp Lykke (yuris dotter) och åkte ut till deras gård. När vi kom dit blev vi rätt chokade över hur mysigt det såg ut trots att de inte ens hade börjat bygga på stallet, ridhuset eller paddocken. Det var 3 stora hagar fulla med supersöta islandshästar. Men så gick vi till de ston som var dräktiga och borstade dem. Man kunde verkligen känna hur fölen sparkade i magen, det var så gulligt! Påvägen dit gick vi egenom valackarnas hage där jag även fick träffa ingen mindre än Ivar.
 
Efter det så tog vi med oss tre av valackarna, Ivar, Fjalar och Gunnar. Sedan så hämtade vi även några ston och det var då Freya, Vepja, Glitra och Jonslöf. Efter som Yuris son skadade sig så åkte hon till Lidingö så vi stannade med Marie och Lykke och några som skulle kolla på deras häst (Gunnar) som Marie rider till. Jag, Moa och Lykke gjorde i ordning alla hästarna medans de andra kollade när Marie red Gunnar. Sedan kom de tillbaks, vi tränsade och red ut. Moa red Freya och såklart så red jag Ivar.
 
Till en början så red jag och Moa med de andra men sedan så sa Marie att om vi ville fick vi jättegärna vända och rida samma väg tillbaks själva så vi kunde hålla ett högre tempo osv. Så det gjorde vi, tog världens mysigaste galopp i en backe och töltade lite och så skrittade vi självklart väldigt mycket. Ridvägarna är verkligen superfina där och helt underbara. Vi lyckades tajma exakt när de andra kom tillbaks också så det var ju bra. Sedan tog vi hand om hästarna, lät de äta lite och släppte ut dem igen. Efter det så åt vi lunch och fikade.
 
Sedan hoppade vi stutsmatta en bra stund vilket var jättekul och hundarna badade. Efter det gick vi till stohagen och fotade lite med kameran, och efter det så fodrade vi. Marie körde en fyrhjuling och bakom var det ett släp med hö som jag och Moa satt på och Lykke satt på fyrhjulingen. Marie körde upp bredvid de små "träfyrkanterna" som det fanns några av i varje hage och så slängde vi i hö. När vi hade fodrat så plockade vi in all utrustning, gjorde i ordning stallet och sedan så fixade vi så att allt halm inte låg utanför ligghallarna i hagarna och fotade även valackarna och de dräktiga stona. 

Efter det så gick vi till huset och bakade chokladfoundant och den blev jättefin tycker jag. Efter det så hoppade vi lite med hundarna och de var extremt duktiga och hoppade superfint. Sedan så fick vi jättegod mat och åt chokladfoundanter och satt och kollade på tv och efter det så kom pappa och hämtade oss. Ni förstår inte hur galet tacksam jag är över dagen och vill bara dit nu på en gång. Men de har sagt att vi ska få komma väldigt snart igen och då får vi förmodligen rida lite mer sa Marie. Jag saknar alla där, det var underbart och de var så himmla gulliga mot oss... Bästa stället ♥ Bilderna kommer senare för jag hittar ingen sladd till kameran...

Bästa musiken just nu enligt mig

Stiftelsen - Utanför din dörr
 
Clean feat. Jess Clynne - Rather be

Rixton - Me and my broken heart

Isac Elliot - Paper plane
 
 

Dagens ridpass

Dressyrträningen idag gick faktiskt superbra, jag hade Eminem (no shit) och han var väldigt duktig! Vi jobbade nästan bara i skritt, en evighetsövning med skänkelvikning, volter och bogen in. Vi travade lite, dock inte så mycket. Det var helt enkelt ett pass där vi skulle få hästarna så lugna och bra i formen som möjligt och ha en bra känsla, skritt är som Lotta sa en underskattad gångart.

Eminem fungerar jättebra på den här övningen, han var verkligen jätteavslappnad redan från början. Mjuk och fin i munnen. Han var lite motvillig på skänkelvikningarna, särskilt de motställda, men ibland var de faktiskt riktigt fina. När vi sedan började trava så var han verkligen lösgjord och  så så så fin, han jobbade verkligen och för en gångs skull kunde jag rida honom i stadig form - som han inte gick ur en enda gång - under nedsittning. Dessutom var han så avslappnad att han till och med var lite seg, när han är det så trivs han verkligen med ryttaren och i situationen.

När vi travade av var han mjuk och fin, lite piggare än innan då det var hästar lite överallt men det kändes ändå inte stressat. Är jättenöjd med dagens ridpass, tror att det är ett av våra bästa tillsammans faktiskt. Är väldigt kär i den här ponnyn vid den här laget, om jag hade haft chans och möjlighet hade jag köpt honom på studs. 

Fredag

Äntligen är det fredag! Gud vad skönt, som jag har längtat. Sedan blir det helg. Men idag ska jag i alla fall först gå i skolan, sedan så ska jag till stan och sedan rida. Det är dressyr och vem jag får är ett stort ?. Efter det så ska jag sova över med Moa eftersom att vi ska upp tidigt och ut till Yuris gård!!!! Vi hörs, kram.
 

Gårdagens dressyrlektion

Igår så red jag lektion på Bellissa för Kim, det gick bra och jag lärde mig massooor! Vi jobbade väldigt basic med ställning, volter, skänkelvikning, övergångar och så vidare. Kim satte på henne en gummisnodd så att det skulle bli lite lättare för mig.

Under hela passet så var hon fin, kändes pigg och fräsch. Det var mest mig som det behövdes jobba med om man säger så. Mina tyglar gled ur handen hela tiden men till slutet kändes det faktiskt bättre. Fick massa tips och lärde mig verkligen jättemycket överhuvudtaget. Har "bokat" upp två lektioner till, sedan kan jag ju fixa mer om jag vill, och om det fortsätter så här kommer jag utvecklas supermycket!

Nu vet jag hur jag kan rida henne bättre också, så det kommer nog bli lättare att rida självständigt också. Fiiina Bellissa!
Från i söndags

Två Ridpass

Igår Onsdag: Jag fick sitta på Nugget till min stora förvåning, Nugget är inte direkt den ponnyn jag brukar rida. Men jag blev glad då han är grym på att hoppa och vi har hoppning nästa vecka. Man burkar få samma ponny på markarbete och hoppning. I alla fall, vi gjorde övningnar för att kontrollera gångarten och jag kna bara säga att det gick skitdåligt i början. Jaf stutsade omkring, han var totalspänd osv. Sedan så frågade jag Wilma om tips då hon rider honom ofta och också gör det väldigt bra! Så hon sa bara, vad du än gör så spänn dig inte. Håll dig lugn så blir han det. Jag är inte så van vid pigga hästar utan brukar få rida de lite segare. Men jag lyssnade och tänkte verkligen på att vara lugn och det fungerade.
 
Nugget blev lugn under den sista delen och var faktiskt fin och avslappnad och hade väl en helt okej form lite av och till. Men sedan var det en galoppövning som var svår. Det var en upphöjd bom som man skulle hoppa i galopp och sedan sakta av till trav. Den delen med att sakta av till trav var inte riktigt Nuggets höjdpunkt på passet. Men i övrigt så gick det bra och det ska bli kul att hoppa honom nästa vecka!
 
Wilma och Nugget (Wilma är tjejen som rider honom så bra!)
Idag Torsdag: Jag red för min storasyster och konstigt nog fick jag Pixel i en storhästgrupp. Hmm... Men i alla fall så satt jag upp med inga som helst förväntningar. Så fort jag kortade tygeln blev hon "av och på" fin. Det var mycket övergångar på passet. Jag arbetade som vanligt hela passet och gud vad fin hon var i slutet. Och galoppen var sjukt mysig och jag kände verkligen trycket bakifrån. Jag kunde också klappa henne med innerhanden och hon höll kvar plus att jag kände verkligen stödet i handen, det var inte dragigt och det var heller inte tomt. Det var ett sjukt kul pass, rider gärna henne i dressyr igen för hon var sjukt rolig!
 

JAG HAR KLARAT DET

Nu, äntligen är det över, skräckväldet av läxor är borta och jag har inget mer nu på tre veckor. Kan ni ens tänka er hur lättad jag faktiskt är? Nu har jag dock väldigt ont i huvudet och vill mest bara vila så att jag inte blir sjuk. Idag så hade jag först skola och sedan åkte jag till stallet och red för min storasyster som är i Irland. Jag fick rida Pixel konstigt nog i storhästgrupp. Igår red jag ju också och fick rida på Nugget. Berättar mer om passen i ett annat inlägg.
 

Gårdagens ridpass

Igår så fick jag inte sitta på Sonny, utan på Etoile. Jag rider henne rätt mycket i min onsdagsgrupp, har även tävlat henne i dressyr en del. Jättemysig ponny som jag tycker om väldigt mycket! Vi jobbade över bommar på böjt spår, kortade och ökade traven där. På slutet så red vi en långsida som först var travbommar med avsaktningar emellan som till slut blev sockerbit - sakta av till trav - travbommar - fatta galopp - sockerbit. 

Etoile går på hackamore just nu och jag hade aldrig ridit henne på det innan men hon var sååå fin med det! Jättemjuk i sidorna, lugn och väldigt arbetsvillig. Redan från början var hon mjuk och gick stadigt i form, hon var redan uppvärmd då hon gått lektionen innan så det var bara att sätta igång direkt. När vi kortade och längde galoppen på fyrkantsspåret så var hon så jäkla fin, helt sjukt. Avslappnad och rund. 

Dock ska jag väl inte säga att det gick riktigt lika bra på slutet med sockerbitarna, haha. Hon tyckte det var jätteroligt och blev helt galet taggad, ville verkligen inte sakta av till trav och slängde med frambenen. Dock så tycker jag att jag lyckades hålla ihop henne så hon inte bara drog iväg mot de små "hindren", jag litar inte på henne för fem öre i hoppningen så därför har jag alltid 110 % kontroll även om det inte är högre än 50 cm. 
Jag och Etoile för ungefär ett år sedan, vi har veeerkligen utvecklats!

Godmorgon! ♥

Hej och godmorgon! ♥
Idag är det torsdag vilket betyder näst sista dagen innan 3 veckor utan skola, hur underbart? Även om det finns dåliga saker med att jag ska praoa också men jag tycker ändå att fördelarna väger över på det här.

Skolan idag är helt okej, har ett prov men annars är det lugnt. Efter skolan åker jag hem, äter lite mellis och sedan skjutsar pappa mig till Ekholmsnäs. Jag ska rida dressyrlektion för Kim på Bellissa idag, ska bli jätteroligt! Har aldrig ridit för henne förut men hon verkar vara bra iallafall. Kul att få rida för någon som kan stå på marken och ge tips, det blir inte så bra i längden att endast rida självständigt.