Pessoabett - varför finns de ens?

Pessoabett är grova bett som förstör din häst på så många olika sätt varenda gång du använder det. Har ni som rider med pessoa ens tänkt på det? Hur det påverkar din häst, förutom att det är lättare att få ner hästen på tygeln i en form som faktiskt är framtvingad och inte beroende utav din ridning. 
Som ni ser, när man inte drar i tygeln så är det endast lite tryck på nacken. Men när du tar i tygeln ökar trycket drastiskt och hästen tvingas dra ner huvudet pågrund utav smärta. Nu tänker säkert ni att jag drar ner alla som använder pågrund utav 1 som gör fel. Jag anser att det finns inget rätt sätt att använder ett pessoabett, det skulle väll vara att ta av det och åka och köpa ett nytt bett eller om man sätter tygeln och nackstycket i den stora ringen, men då kan man väll lika gärna gå och köpa ett vanligt tex tvådelat bett.
 
Förutom tryck i nacken får hästen grov smärta i munnen eftersom hela bettet vrids. Jaja ni kanske tycker att ni är jätteduktiga med ett pessoabett, WRONG. Det är bara jobbigt för hästen även när den slappnar av. En till sak ni kanske inte tänkt på är att om du rider en häst mycket på pessoabett så blir det extremt jobbigt att hitta hästens form i annvändning av ett annat bett.
 
Sedan att även se folk som sitter och sågar med ett pessoa är ju helt galet. Att sitta och dra händerna fram och tillbaka samtidigt som du ger ett tryck på hästens nacke. Hästen får ett extremt ojämt tryck plus skav i mungiporna. 
Jag tycker pessoabett ska ha strängare lagar för annvändning. Svårare att få tag på, det ska va dyrare och ponnyryttare borde absolut inte få ha det överhuvudtaget. Big NONO. Sorry ifall ni inte håller med mig, men det måste ni ju inte heller ;)
 

Vanessa

Fast jag måste motargumentera här. Jag känner många,MÅNGA ponnyryttare som rider med pessoabett. Och visst är kanske pessoabett inte bra när man inte kan rida med det. Aldrig att en ridskoleryttare skulle få rida med pessoabett. Men vi som kan rida? Vi som kan hantera pessoabett. Tävlingshästar efter tävlingshästar använder de, och jag förstår de. Att se bilder och säga fyfan men det är också ögonblicks bilder. Vissa ponnys/hästar går bäst och trivs med pessoabett, det är precis som vi människor, vissa gillat hårda träningspass andra mjukt och försiktigt. Men att pessoabett skulle förbjudas skulle vara helt tokigt. Jag rider inte med det men har gjort. Och jag vill tacka de bettet. För när jag red med vanligt 3delat. (Som jag glr nu på min andra ponny) med strunt i de, när jag red polly som hon hette på 3 delat. Det gick inte att rida. Känslan att sitta på en ponny du inte har någon som helst kontroll över är obehagligt. Och jag minns vilken lättnad det va att få sadla upp med detta bettet. Att slippa martingallen som sprack efter allt som ponnyn drog upp med huvudet och sprang. Jag har alltid gillar heta ponnys men det finns en gräns och ryttarna vet vart den gränsen ska tas. Fine jag köper att folk som köper pessoabett för att hästen ska kröka på nacken är fel ute då har man missförstått bettet funktion. Men när det faktiskt behövs så är det inte fel. Att sitta på djur vi inte har kontroll över är fara. Man är aldrig säker på hästryggen men man kan alltid bli säkrare. Min åsikt.

2013-11-28 @ 14:55:38
URL: http://m.nattstad.se/vanessaandersson
isasriddagbok.blogg.se

Ojojoj. Nu finns det mycket att kommentera i den här inlägget, inte för att vara elak, utan för att få dig att se det ur ett lite större perspektiv :)
1. Inget bett är skapat med avsikten att skada.
2. Allt, ALLT kan missbrukas! Om pessoa inte får finnas, då skulle inte ridspöt få finnas för de finns de som slår för hårt, inte heller sadelgjorden borde få finnas, för en del drar åt för hårt osv osv osv.
3. Det du inte gillar, som jag förstår det utifrån texten, är hävstångs effekten ett pessoa ger. Ju längre ner du sätter tygeln desto större hävstångs effekt. Samma sak är det med ett jaktbett, kandar, pelham, hackamor osv osv osv.
4. De är nog få som byter sitt tränsbett till ett pessoa för att hästen inte går i form. Hästens form börjar i bakbenen. ( Du skriver "...få ner hästen på tygeln i en form som faktiskt är framtvingad och inte beroende utav din ridning." Handen är ju en del av din ridning, viktigt att inte glömma det!)En ärlig form går inte att få bara genom att hålla i bettet, det som uppstår då är antingen dragkamp, eller att hästen säger okej jag har huvudet här om du nu vill det. Bara för att du har ett pessoa kröker inte hästen mer på nacken. Trycket som blir på nacken är ingenting som en häst inte kan slå sig fri ifrån. Hästens huvud väger ca 80 kg, du har inte en chans att hålla kvar huvudet om den protesterar. Det är ett tryck på nacken, inte en smärta. Isf skulle det vara en ännu större smärta att ha en ryttare på ryggen.
5. Det man är ute efter med ett pessoa är hävstångs effekten. Det vill man ha på en häst som inte tar förhållningar. Tar inte hästen förhållningen blir den farlig för ryttaren och de runt omkring. Bettet kanske bara behövs i perioder, eller vid vissa typer av ridpass. En del kommer aldrig ifrån det.
6. Tycker inte du ska säga att alla som rider på ett pessoa är dåliga. För så är det verkligen inte. Min lillsyrra rider en av sveriges bästa D-ponny galoppörer (om du vill kolla upp dom heter hästen Look Sharp) och de har placeringar i SM. Hon har ett pessoa till sin ponny när hon rider löp, det gör hennes verkligen inte till en dålig ryttare! Tvärt om skulle jag säga. Det funkade inte med tränsbettet, och provade andra bett och kom fram till att hästen gick bättre på ett pessoa och de slapp fajta så mycket som de gjort tidigare. Hon löste problemet.
7. Varför skulle det bli svårare att rida på ett annat bett tror du?! Är väldigt nyfiken på hur du resonerar!
8. Det finns tusentals med oerfarna ryttare i det här landet som sågar sin häst i munnen och jag är övertygad om att de flesta som gör det rider på ett vanligt tränsbett.

Sen kan jag berätta att jag och min ponny inte trivs så bra med just pessoa. Jag har ridit i 13 år och ridit min ponny i nästan 9 år. Jag rider honom på bettlöst sidepull träns, tredelat träns bett och på ett jaktkandar/kimblewick. Tre bett som funkar perfekt. Red honom för flera år sedan oxå på ett utav de absolut snällaste betten som finns, ett rakt tränsbett, men det passade oss inte lika bra när vi blev äldre och bättre. Att variera bett är bra för hästens mun. Och min ponny blir inte svårare att rida i form dagen efter att jag ridit i hävstångbettet och inte heller dagen efter det bettlösa. Alla hästar och ryttare är olika. Man måste testa sig fram och jag tror att bäst vet ryttaren själv som rider vad som passar bäst.

Jag hoppas att du vet om att du sårar och anklagar väldigt många ryttare med det här inlägget.

Hoppas att jag får lite svar och att du kanske funderar lite innan du gör ett liknande inlägg igen :)

Svar: Oj, så tänkte verkligen inte jag. De jag vet som annvänder det har det endast tyvärr för att deras häst inte vill gå i form. Varför det blir svårare på att rida på ett annat bett som jag tänkte var att hästen tycker att, ja trycket är borta och går då gärna med huvudet uppe, men självklart om du är en duktig ryttare så kommer den efekten inte. När jag skrev detta inlägg antog jag att de flesta faktistk köpte det pågrund utav att hästen inte vill gå i form. Även om ett sådant bett inte bara hjälper för en form och det är det jag menar, ryttare som inte vet hur man gör köper ett sånt har jag sätt. Hmm... njas det var inte mening att de som rider med bettet är dålig, utan bettet i stor utsträckning tycker jag är dåligt. Men ryttarna är absolut inte dåliga så jag fattar inte riktigt på vilket sätt de blir sårade, alltså man kan ju va duktig även om man rider på pessoa! :)

En annan sak i inlägget är att jag överdriver för att faktistk få fram min åsikt, vilket är väldigt vanligt bland åsiktsinlägg./Emelie
kombiryttarna.blogg.se

2013-11-28 @ 16:51:36
URL: http://isasriddagbok.blogg.se/
Friskey

sv: ja det tycker jag absolut att du ska tänka på! :D

Jag är som dig, emot pessoabett. Jag kommer ihåg förut när VARENDA häst skulle ha det, för det var det bästa bettet ansåg man då för något år sedan. Men nu när det faktiskt har kommit fram hur detta bett påverkar hästen i munnen så har jag helt slutat rida med det. Det är inte bara hävstångseffekten att det blir tryck på nacken utan när du har tyglarna långt ner och du drar då viker sig bettet i mitten och mittdelen åker rakt upp i gommen på hästen och ger ett fruktansvärt obehagligt/smärtsamt tryck i gommen :)

Svar: Oj, det visste jag inte, men det är också rätt hämst ändå. Tur att du insåg det då och slutade ;)
kombiryttarna.blogg.se

2013-11-28 @ 17:10:28
URL: http://friskey.horseworld.se
ptoeooeoe

Men ett pessoa bett kan också vara "skonsamt" (eller skonsamt o skonsamt men hoppas du förstår) eller vad man ska säga då det fördelar hjälpen. På nacke, nosrygg och mun. Så om du tar normalt i bettet så tas inte allt i munnen vilket det gör på ett tex. tredelat bett. Men att rida dressyr på detta bett tycker jag däremot är lite för mycket. Då du varken får tävla dressyr på pessoa och hästen lätt knäpper av.

Ett hackamore är då lika hemskt som ett pessoa då det trycker på nacke, nosrygg och sidorna på hästens huvud. Men det är upp till personen vad man använder på hästen.

Jag hade en medryttare häst som hela tiden gick på ett pelham med 19cm skänklar vilket man då kanske är väldigt skarpt och inte vettigt att en häst ska gå på hela tiden. Men så fort jag provade andra mildare bett så sprang han och stegra när man krävde mer av han. Då provade jag ett hackamore vilket han gick super på. Han hade ont i munnen och då med pelhamet så fördelades trycket så inte allt kom i munnen där det onda fanns. Han var inte alls het eller något. Så om du rider mjukt på ett pessoa så är det som ett vanligt bett bara att hjälperna tas på andra ställen också som då inte lägger allt i munnen.

Sen är det klart att jag som själv helst rider dressyr tycker att för att hoppa en häst ska den kunna gå balanserat på vanliga bett i dressyren. Och sen kanske ett skarpare i hoppningen. Men det är ju från person till person!

Jätte fin blogg! :)

2013-11-28 @ 17:53:39
Lisa

Håller helt med dig, pessoa är enligt mig det onödigaste bettet utan några fördelar eftersom det används ofta på ex tävlinghästar som blir starka (ex hoppning), men enligt mig är det då bättre att klura ut VARFÖR hästen blir stark/drar iväg och lösa situationen efter det - utan pessoa inblandat :)
/lisa

2013-11-28 @ 18:51:49
URL: http://ponnytidenut.blogg.se
Anonym

Herregud flicka lilla! du drar alla över samma kant! du vet inget om ponny eller någon annans som du inte känner. Sluta tro att du kan allt! Hävstångseffekt ges inte bara av pessoa utan också av jaktbett, kandar, pelham, hackamor och så vidare. Tänk innan du publicerar ett inlägg som detta

Svar: Gillar inte de andra nämnda betten, tog bara pessoa som exempel eftersom det är ett omtalat bett /Emelie
kombiryttarna.blogg.se

2013-11-28 @ 21:06:29
Tuuli Elmgren

Översta kommentaren: På ridskolan jag red tidigare på red nybörjarna med pessoabett och sågade så mycket dom ville.. Hemskt men inget jag kunde göra åt det..

Jag förstår verkligen inte hur folk kan MOTARGUMENTERA det här? De flesta betts skarphet beror på ryttaren, men inte det här. Det här är ett rent tortyrredskap redan från första början.
Och vad är en ryttare som "kan rida"? En ponnyryttare som rejsar runt med gramantygel på framhoppningen? Herregud..

Svar: Bra sagt! /Emelie
kombiryttarna.blogg.se

2013-11-29 @ 07:40:39
URL: http://tuulielmgren.blogg.se/

Namn:
V.I.P?

E-mail:

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback