Längtar

I övermorgon får jag äntligen rida lite på finaste Bellissa igen! Jag har ju knappt varit hemma under hela sommarlovet så tiden har inte riktigt funnits, plus att hon gått på bete. Nu är jag ju hemma i några dagar så jag smsade Jenny tidigare idag och vi bestämde att jag tar henne på lördag. Bellissa är inte igångsatt efter betet så det blir ett väldigt lugnt pass, bara mysa. Kanske tar cykeln ner imorgon också och hälsar på henne. Är SÅ taggad, saknar henne jättemycket! ❤️





Rolig fakta om Emma

- Hon är en av världens mest gosigaste hästar. Hon älskar verkligen när man står och myser med henne och är otroligt mysig tillbaks. Hon står nästan och sover när man kliar henne.
 
- Hon är mycket gladare och piggare i hoppningen så hon tycker väl antagligen att hoppning är mycket roligare än dressyr.
 
- Hon blir inte gärna våt och går absolut inte frivilligt in i spolspiltan. Man behöver både godis och någon som ska gå med spö bakom för att hon ska sätta en hov i spolspiltan. När man spolar henne står hon inte heller gärna stilla.
 
- Hon är världens största matvrak och tvekar inte om något handlar om mat hahaha.

Näst sista dagen i juli

Idag har det inte hänt så mycket, vi har mest tagit det lugnt. Jag och Emelie tog deras båt och åkte och handlade mat och glass! Vi ska laga middag till hennes familj ikväll, ska göra min berömda pestosås med kyckling. Nä, skämt å sido, men de som ätit den säger att den är god iallafall så vi får hoppas jag klarar av att laga det idag också. 

Efter middagen får vi skjuts ut till stallet och så ska jag fota och titta när Emelie hoppar. Jag är nog nästan lika taggad som Emelie, som den fotonörd jag är. Dels att få fota lite hoppning och dels för att jag har sett banan, den är jättefin och ger nog riktigt bra fotomöjligheter. Vet inte om det blir sista gången jag är med i stallet heller, åker ju hem imorgon, dock vet jag inte riktigt vilken tid.
 
Jag och Emma.. Vad hände med min blick? Hahaha, det är ju pinsamt
 


Taggad

Ikväll så ska jag hoppa på en jättefin gräsbana och hindrena är så otroligt snygga. Tova ska också fota så ni lär ju få se bilder. Jag är verkligen jättetaggad och tycker det ska bli sjukt kul. Ni får ju också se jättesnygga bilder. Det enda jag är nervös över är hurvida Emma kommer vara tittig eller inte men hon har inte varit tittig när det gäller hinder tidigare så jag hoppas verkligen att det inte är någon fara. Jag längtar! Ska bli kul att få göra något extra roligt såhär i slutet!

Ridning på Emma

Fick sitta upp en stund på Emma idag och hon var riktigt rolig att rida! Det var en såån stor skillnad från att rida Silver. Från honom som är smäcker, spänd och väldigt hög i nacken så satt jag plötsligt på en stoig, seg ponny med en hals som var säkert dubbelt så bred som Silvers. ;)

Det är lite svårt att beskriva hur hon är, lite seg och man behövde rida med mycket ben. Emelie hade sagt flera gånger innan att hon vägrade ställa åt vänster och det syndes inte så tydligt när man stog på marken, där såg hon 'normal' ut men när jag satt upp förstod jag direkt vad hon menade. Kände verkligen hur hela hon stretade emot och inte ville. Jag valde att prioritera bort att lösa det problemet så jag lät henne gå med huvudet där hon ville och red mest i höger varv. Emma var fin och mjuk iallafall, kändes faktiskt riktigt framåt där ett tag så det var ju härligt. 

När jag ser på bilderna så är min sits kaaos, sitter alldeles för framåtlutad och min blick är hemsk. Måste verkligen skärpa mig! Vet inte om det beror på att jag är lite ringrostig eller om det var någon annan anledning, men men. Hon verkade trivas med min ridning iallafall! 
 

2 ridpass

Igår när jag red gick det väldigt bra. Emma har blivit mycket bättre. Men jag arbetade allra mest med att försöka få bort den otroliga stelheten hon har i ena varvet då det inte går att ställa henne åt det hållet. Det gick också att fatta galopp vilket var jättebra och jag är supernöjd. 
 
Idag var Emma mycket tröttare men hon sparkade i alla fall inte för skänkeln eller stannade eller något sådant så jag kände att det är helt okej att vara trött. Jag tror också att det berodde mycket på att jag har träningsverk i mina ben så jag orkade nog inte riktigt kämpa ordentligt så det fick liksom vara. Sedan fick Tova rida och hon kan ju självklart skriva om det själv sen men jag tyckte det såg ritkigt bra ut!
 

På västkusten

Igårkväll kom jag ut till västkusten och vi åkte till stallet nästan direkt. Gick runt och tog lite bilder på hästarna först innan Emelie tog in Emma och så red hon lite. Det såg jättefint ut och Emma tjurade inte en enda gång vad jag kunde se! Dock måste jag säga att jag trodde att Emma var tjock, men inte SÅ tjock som hon faktiskt var. Då är hon ändå smalare nu än vad hon var när hon kom. Extremt söt ponny iallafall! 

Idag har vi spelat in frågestunds videon och nu har vi suttit i flera timmar för att försöka redigera den, är inte direkt klara. Första delen kommer förhoppningsvis upp snart! Snart ska vi äta middag och sedan åka till stallet. Tror att jag skulle få sitta upp en stund idag så det blir spännande. 
 

Emma och Emelie idag

 
 

Idag kommer Tova

Är så sjukt taggad. Vi har inte träffats på jättelänge och det är jättejobbigt att vara så mycket utan en sån underbar vän. Vi har massa skojsit att göra och vi ska självklart svara på alla era fina frågor från frågestunden. Om ni har missat den så kan ni fråga något och få länk HÄÄR. Det kommer en liten video får man väl hoppas. Om vädret tillåter sitter vi väl tom ute.
 
Men jag är taggad för idag kommer min bästa vän ♥ (en av dem). Asså jag har inte fattat dem som säger att man bara kan ha en bästa vän. Har man fler blir livet absolut mycket roligare och bättre. Ha fler vänner, i alla fall om de får dig att må fruktansvärt bra. 
 

5 sanningar

• När jag var yngre så var jag lång för min ålder och alla trodde att jag skulle bli minst 175. Men nej, jag stannade i växten vid 13 års ålder på 166 cm och är därmed kortast i min släkt. Till och med min lillasyster på 12 är fem centimeter längre än jag. Stabilt.. Antar att jag inte borde klassa mig själv som lång längre! ;)

Det har kommit nya höns och en tupp till Gunboda (alla förutom en blev tyvärr tagna av räven). Nu har vi kommit på namn och ska döpa dem nästa gång vi kommer dit vilket antagligen blir sista helgen i augusti! Tuppen kommer få heta Jesus Christ. Hönorna Maria, Magdalena, Agda, Siv, Bodil och Gun - vem som ska vara vem får vi bestämma där och då. Den överlevande hönan heter lite olika grejer; Gangster Britta, Britta den andre och Britta black. Döpt efter Wilmas gamla höna som hette Britta. Är vi inte helt fantastiska på att komma på namn? Hahhaha..

• I höst så ska vi i USS få gå på den riktiga ungdomsledarutbildningen betalat av Lidingö Ryttarförening vilket ska bli SÅ roligt och lärorikt. Jag har redan gått den förberedande kursen som endast höll på en helg och det gav mig jättemycket!

• Jag har ett konto på instagram där jag lägger upp mina bilder och det börjar växa sig lite större nu. Eller ja, allt är relativt, men jag börjar komma upp mot 3000 följare och en av mina bilder om upp till hela 400 likes, även om de flesta brukar ligga mellan 2-300. På köpet så blir jag mycket bättre på engelska eftersom majoriteten av mina följare inte är svenskar. 

• Nu i efterhand har jag fått höra av jättemånga att de tvivlade på om jag och Wilma skulle klara av att bo ensamma i sex veckor. Med undantag för midsommar när vi fick äta med de andra i det stora huset och när jag åkte in till stan för att gå hos kiropraktorn med min rygg, så var vi tillsammans hela tiden och skötte allt själva. Både i huset och i stallet, vi hjälpte även till en hel del med de andra hästarna, särskilt Ebba som vi hade fullt ansvar över vissa perioder. 
 Vi bakade cupcakes och skrev ett rim till Linda och Sofia, de som har hästar på Gunboda, som tack för all hjälp. Ska väl inte påstå att vi är så bra på att rimma, men det är tanken som räknas antar jag... 



Praktisera på Karlshem

Om någon har missat det så ska jag till Karlshem som ligger på Färingsö och praktisera från den 13 till 17 augusti. Har varit väldigt mycket där under åren, vart på flera ridläger, hyrde Silver, Pawlo och Spilop därifrån osv. 

För att göra en lång historia kort så har jag länge funderat på att kolla med Aud om att få jobba på läger då jag tror att det är något som skulle passa mig väldigt bra. När vi var där och lämnade Silver så pratade jag iallafall lite med Aud (som driver Karlshem) och nämnde att jag var sugen på att ev. jobba. Då sa hon att jag var mer än välkommen att komma och 'provjobba' (praktisera) under det sista lägret för att se om jag gillar jobbet. Om det känns bra för båda parter så kan jag jobba nästa sommar! 

Anledningen till att jag inte jobbar hela lägret är för att jag är utomlands till den 12 augusti så åker jag helt enkelt dit den 13. Inte mer komplicerat än så. Det ska bli riktigt kul iallafall!
Egentligen en väldigt orelevant bild som Linnea tog när vi var på väg för att bada med hästarna. Hon fick bära våra saker och gå med Bella medan vi red.. Stackarn!
 

Santos idag

Santos på bilden (copyright Emelie Sturk)
Idag fick jag pröva rida Marthas ponny, Santos. Det var en ganska stor skillnad från att rida Emma. Han var först och främst mycket smalare att sitta på. Emma är ju så himla bred. Han var rolig, väldigt ostabil och ville mest bara gå på tygeln så man fick kämpa lite för att få in hans bakben under honom och få honom att arbeta ordentligt. Det var roligt att rida en häst med lite mer galopp energi om man säger det så haha. 

Sedan fick jag hoppa upp på Emma igen. Hon har verkligen blivit bättre nu. Det blir kanske liite segt när man arbetar henne för hon fattar inte alltid riktigt det där med att gå framåt och gå fint. Men vi kämpar på. Känns sjutk tråkigt att det är mindre än 1 vecka kvar nu.. :(
 

Silver ♥

Jag tänkte skriva lite mer ingående om veckorna jag hade Silver, det var inte så mycket jag skrev ut här egentligen så jag tänkte berätta allt lite mer detaljerat.
 
 
Silver var (är) jättesnäll, otittig, välutbildad och väldigt okomplicerad i nästan allt. Meeen han var verkligen inte lätt! Första gången jag red honom så gick det extremt dåligt. Han gick med huvudet i vädret, vägrade ta stöd och trippade på tå hela tiden. Dessutom så fort jag försökte mig på att sätta mig ner så blev han förbannad, öronen var bakåtslickade och han ruskade hysteriskt på huvudet. Jag hade kontakt med Aud efter det och hon sa att han hade fått en ny sadel, så jag skulle försöka vänja honom långsamt vid nedsittningen och rida på som vanligt.

Vissa ridpass gick jättebra och han kändes pigg och glad hela tiden, medan andra kunde jag knappt ställa några krav utan att han började studsa och tjafsa emot. Ett ridpass kunde jag inte ens fatta galopp i höger varv för att han bråkade så mycket. Jag misstänkte starkt att han hade ont i ryggen så jag ville inte riktigt tjafsa emot heller, utan 'lät' honom få som han ville lite. Uteritter och hoppningar rullade på, där var han huur pigg och glad som helst så det var endast dressyren han höll på i. 

Dagen efter midsommarafton så ringde hans förra fodervärd, som hade honom i fyra år, upp mig och vi bestämde att hon skulle komma dagen därpå. Jag skulle få låna hennes sadel som hon köpt till honom och så skulle hon få hjälpa mig lite. Hon kom, konstaterade att han hade ont i ryggen och hon fick rida. Sedan red jag lite och fick en massa tips.
 
Sedan började det släppa mer och mer, han ruskade fortfarande ibland men han kändes inte alls lika sur och bråkig längre. Han var fortfarande väldigt, väldigt spänd och trippig i början av passen och det var bara de sista tio minutrarna som jag kunde ha honom i någon sorts form. Vi kämpade på och han började kännas mycket gladare, inte alls lika sur och tjafsig.

Då hans mat tog slut så kom hans förra fodervärd ut igen en vecka senare och lämnade nytt, så då passade vi på att rida lite och så hjälpte hon mig. Några dagar efter det så red vi en dressyrlektion för Fia och då helt plötsligt släppte allting, han blev SÅ fin. Inte en enda protest under hela ridpasset. 

Efter det så gick det bara bättre och bättre, helt plötsligt så kunde han vara avslappnad och söka sig fram till handen så fort jag kortade tygeln. Sedan hade jag även kommit mycket närmre honom på marken, han gnäggade nästan alltid när jag kom i närheten, kom galopperandes i hagen och var inte alls lika stissig.
Jag är SÅ glad att Aud lät mig få hyra Silver, är också jättetacksam till Agnes som lät mig låna hennes grejer till honom och hjälpte mig så mycket. Jag har ingen aning om vem han är uthyrd till nu och jag hoppas verkligen att han har det bra. Världens finaste ♥
 

Speed, speed, speed

Jaa, måste erkänna att jag saknar den här ponnyn! Det här är nog vår lugnaste och jämnaste grundomgång vi ridit. Efter tvåan blir han lite stark, detsamma mellan 4 och 5. Det är många saker i min ridning som måste förbättras, men i det stora hela så tycker jag att det är en fin runda. Omhoppningen är en annan femma, vi hade roligt iallafall. ;) 

Om några veckor får jag antagligen rida honom igen och jag är SÅ taggad. Jag tror att jag kommer kunna ta med mig mycket av Silver-ridningen upp på Eminem som också är väldigt känslig och stressig av sig. 
 

Mot Göteborg


Suttit i bilen sedan 9 imorse, lite segt men nu är det bara runt drygt 2 timmar kvar så det är skönt. Vi stannade nyss på en mack och köpte glass så då passade jag på att köpa den här tidningen, nu har jag något att göra iallafall! 
/Tova